Helikopterji SV rešujejo življenja

Helikopterji SV rešujejo življenja

 

PP

Helikopterji Slovenske vojske rešujejo življenja

 

V stalni pripravljenosti

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so novembra poletele na pomoč 23-krat, od tega so petkrat poletele na pomoč v gore, 15-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in trikrat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 26 poškodovanih ali obolelih in naletele 28 ur.

Štabni vodnik Tadej Pušavec, helikopterska reševalna skupina SV:
"Vsak mesec se usposabljamo, en dan je namenjen helikopterskemu reševanju, drug dan pa klasičnim tehnikam reševanja v gorah. Vsi reševalci morajo vsako leto obnavljati licence, kar jim omogoča varno delo."

Letos posredovali že 458-krat

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 458-krat, od tega so 284-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 19-krat za prevoz inkubatorja in enkrat za prevoz organa za presaditev, 136-krat so posredovale pri reševanju v gorah in 18-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 469 poškodovanih ali obolelih, na pogorišča odvrgle 460.000 litrov vode in skupaj naletele 568 ur.

V enakem obdobju lani so helikopterske posadke Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovale 330-krat, od tega so 181-krat posredovale pri reševanju v gorah, 149-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, sodelovale pri iskanju pogrešanih oseb in se vključile v gašenje požara. Pri tem so prepeljale 367 poškodovanih ali obolelih, naletele 504 ure in nad pogorišče odvrgle okoli 950.000 litrov vode.

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

151. helikopterska eskadrilja

Bell 412

AS AL 532 Cougar

#postanivojak

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.