Na Počku je grmelo

PP

Na Počku je grmelo

Streljali z baterijo havbic 155 mm

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske se je usposabljala Baterija za ognjeno podporo Rodovskega bataljona 1. Brigade Slovenske vojske. Streljali so iz treh havbic 155 mm na cilje oddaljene okrog tri kilometre in pol. Kljub izredno slabemu vremenu, ki je večkrat prekinilo streljanje (slaba vidljivost zaradi megle) so bili z zadetki ciljev zadovoljni.

Vodnik Janez Primc, 3. ognjeni oddelek, BATOP RB 1. BR: »Posadko ene havbice sestavljajo namerilec, ki zavzema strelne elemente, pomočnik namerilca, ki odpira zaklep in proži, polnilec projektila, polnilec smodniškega polnjenja in dva prinašalca projektilov.« 

Pri streljanju sodeluje več različnih profilov

Da bi havbica zadela oddaljen cilj, ki ni viden z mesta, na katerem se nahaja havbica, mora sodelovati cela vrsta različnih specialistov. Najprej je treba določiti koordinate ognjenega položaja in usmeriti orožje, kar storijo topografi. Računarji izračunajo elemente streljanja za namerilce, meteorologi glede na vremenske razmere izračunajo popravke, ki vplivajo na let projektila, vezisti skrbijo za komunikacijo med opazovalnico in ognjenim položajem, izvidniki pa opazujejo cilj in posredujejo elemente streljanja - podatke o cilju na ognjeni položaj. Ko vsi opravijo svoje delo nastopi namerilec, ki s pomočjo elementov streljanja usmeri havbico proti cilju.

Več slik na našem facebooku

Preberi tudi:

Instagram: #postanivojak 

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.