Seznanitve 2017

PP

Na seznanitvae z vojaško dolžnostjo se je odzvalo 76% osemnajstletnikov

Vojaška dolžnost

V Sloveniji smo obvezno služenje vojaškega roka v miru ukinili leta 2003, posledično pa tudi zdravstvene preglede nabornikov in nabor. Kljub temu pa uprave za obrambo vodijo evidenco vojaških obveznikov in jih o tem seznanijo na seznanitvi z dolžnostmi in pravicami. Vsako leto na seznanitev povabijo vojaške obveznike, ki v koledarskem letu dopolnijo 18 let. Letos so to bili mladeniči letnika 1999, ki so se vabilu odzvali kar v 76 odstotkih.

Borut Pahor, Predsednik R Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske: "Svet je danes manj varen, kot je bil še pred časom, zato je dobro, da ste seznanjeni, kako ravnati v primeru če bi nastopile drugačne razmere."

Andreja Katič, ministrica za obrambo: "Današnjo priložnost bi izkoristila predvsem za to, da vas povabim, da se nam pridružite kot vojaki in vojakinje v Slovenski vojski."

Predstavitev možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko

Za Slovensko vojsko so seznanitve edinstvena priložnost, da se predstavi kot dober delodajalec in mlade motivira za vojaški poklic oziroma vključitev v Slovensko vojsko kot vojak prostovoljec ali pogodbeni pripadnik rezervne sestave SV. Hkrati jim predstavijo tudi oba vojaška tabora in možnost štipendiranja v Slovenski vojski.

Sodelujejo predstavniki lokalnih skupnosti in vrhunski športniki

Nabornike na seznanitvah pogosto nagovorijo presdstavniki lokalnih skupnosti, veliko krat pa so prisotni tudi vrhunski športniki zaposleni v Športni enoti Slovenske vojske, ki mladim s svojim športnim in vojaškim zgledom pokažejo, da je služenje domovini velika čast in ponos.

Skupine za promocijo zaposlovanja

Letošnja novost na seznanitvah so tako imenovane skupine za promocijo zaposlovanja, ki so sestavljene iz vojakov, podčastnikov in častnikov, ki mladim iz prve roke predstavijo vojaški poklic in del opreme in oborožitve slovenskega vojaka.

Štelunga, Vista in Rekrutacija

V zadnjih letih se v nekaterih krajih po Sloveniji zopet obujajo stari običaji in tako se mladi na seznanitev pripeljejo lepo oblečeni na okrašenih vozovih, tako, kot so to počeli njihovi dedje pred desetletji. Tovrstno tradicijo obujajo v Beltincih, Vipavi, Postojni in Pivki.

Dobro opravljeno delo

Skupna ocena letošnjih seznanitev je, da je upravam za obrambo, skupinam za promocijo zaposlovanja in vsem pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske, ki so sodelovali, uspelo na skoraj šestdesetih dogodkih pritegniti 6837 mladih od 9007 vabljenih, ali drugače povedano - 76 odstotkov vabljenih osemnajstletnikov je preživelo zanimiv in poučen dan, na katerem so se seznanili s svojimi pravicami in dolžnostmi, ter spoznali delo in življenje Slovenskega vojaka. Prv gotovo se bo kdo iz med njih po koncu šolanja odločil za vojaški poklic in ponosno služil domovini kot pripadnik Slovenske vojske.

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.