Sokolji let

PP

'Sokolji let'

Ponosno so si nadeli 'rdeče baretke'

'Sokolji let' je naziv dvotedenskega usposabljanja novih pripadnikov, ki so zaključili s temeljnim in osnovnim vojaškim usposabljanjem v Vipavi in so bili razporejeni v 10. pehotni polk - Sokole. Gre za neke vrste iniciacijo novih pripadnikov, ki ob koncu usposabljanja prejmejo rdečo baretko, simbol enote. Gre za tradicijo v 10. pehotnem polku, kjer rdeče baretke po usposabljanju v enoti podeljujejo že od ustanovitve.

Štabni vodnik Matej Vide, 10. pehotni polk 1. brigade, vodja usposabljanja: "Na Sokoljem letu se kandidati srečajo z ritmom, delom in disciplino v enoti! Kandidate ob koncu usposabljanja preverimo iz individualnih veščin."

Vojak Matej Nadvešnik, 10. pehotni polk: "Na usposabljanju smo ponovili vse, kar smo delali na temeljnem in osnovnem vojaško-strokovnem usposabljanju, komaj sem dočakal podelitev rdečih baretk."

Vojakinja Irma Plavec, 10. pehotni polk: "Inštruktorji so nam podali princip, kako živeti in delovati kot enota, da bomo s ponosom nosili rdečo baretko, ki je simbol zvestobe, pripadnosti in medsebojnega spoštovanja v enoti."

Zahtevno usposabljanje s preverjanjem znanja

Dvotedensko usposabljanje je nadgradnja temeljnega in osnovnega vojaško-strokovnega usposabljanja, ob koncu pa morajo vsi vojaki skozi temeljita preverjanja s poudarkom na poznavanju orožja, zvez, topografije, prve pomoči in taktike ter preizkus vzdržljivosti na pohodu.

Zvestoba, čast, pogum!

10. pehotni polk je bil ustanovljen leta 1996 v Logatcu in se je prvotno imenoval 10. bataljon za mednarodno sodelovanje. Že od ustanovitve je v celoti profesionalna enota in je tudi prva enota, ki je izvajala usposabljanje po metodah zahodnih vojsk in standardih Nata. Njihov moto pove vse: 'Zvestoba, čast, pogum!"

Več slik na našem facebooku

 

Preberi tudi

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.