Študenti obiskali Veterinarsko enoto

Študenti obiskali Veterinarsko enoto

PP

Študenti Biotehnične fakultete spremljali usposabljanje skupine AVIN

Veterinarska enota (VETE) Slovenske vojske že vrsto let sodeluje s fakultetami, ki šolajo kadre, ki jih v svojih vrstah želi imeti tudi VETE. Zato vsako leto povabijo študente teh fakultet, da jih spremljajo pri njihovih aktivnostih. Tokrat so bili na obisku študentje Biotehnične fakultete, ki so si ogledali usposabljanje skupine AVIN.

Dr. Štefan Pintarič, Veterinarska fakulteta: "Za nas je neprecenljivega pomena, da lahko obiščemo takšne enote, da lahko študentom predstavimo v življenju, v praksi, kako te zadeve res izgledajo."

VVU XII. r. dr. vet. med. Branko Dolenc, Veterinarska enota, skupina AVIN: "Skupina AVIN je bila med drugim uporabljena pri nudenju pomoči Republike Slovenije ob velikih poplavah v Bosni in Hercegovini in pri nudenju pomoči ob begunski krizi leta 2015."

Podrobneje o skupini AVIN

Skupina AVIN je nastala leta 2006, ko so se v Sloveniji pojavili prvi znaki ptičje gripe (aviarne influence) in od tod izhaja tudi ime. Zaradi relativno pogostih zaznanih sumov za pojav različnih bolezni v Republiki Sloveniji ter bližnji in daljni okolici je bila s sklepom Vlade Republike Slovenije leta 2010 ustanovljena skupina, namenjena posredovanju ob pojavu posebno nevarnih kužnih bolezni pri živalih.
V tej skupini sodelujejo pripadniki Slovenske vojske, katere jedro tvorijo pripadniki veterinarske enote. Poleg veterinarjev v omenjeni skupini sodelujejo tudi pripadniki drugih profilov in poklicev (veterinarski tehniki, medicinski tehniki, biologi, tehnologi, vozniki …), ki skupaj zagotavljajo strokovno izvajanje nalog enote.
Za učinkovito izvajanje nalog je skupina AVIN opremljena z ustrezno tehniko.  Prevoze na sam kraj posredovanja izvaja s tovornimi in terenskimi vozili, ki jim omogočajo premike na težje dostopnih terenih. Električno energijo, potrebno za delovanje dezinfekcijskih in drugih naprav, lahko zagotavlja z zmogljivimi agregati, zadostno količino neoporečne vode pa lahko prevaža z lastno moderno vojaško cisterno. 

Koristna izkušnja za študente

Najmanj enkrat letno skupina izvede celovito usposabljanje, namenjeno obnavljanju znanja pripadnikov skupine, preverjanju delovanja vseh sredstev in usklajenemu delovanju vseh sodelujočih. Študentje Biotehnične fakultete, ki so spremljali usposabljanje so imeli priložnost sami preizkusiti del opreme in 'v živo' videti določene postopke, o katerih se učijo na fakulteti. Zato je tovrstno sodelovanje izobraževalnih institucij in Slovenske vojske koristno tako za študente kot za SV, saj je med študenti, ki obiščejo enote SV, prav gotovo tudi kdo, ki bo nekoč svoj poklic opravljal kot ponosni pripadnik Slovenske vojske.

Več slik na našem facebooku

 

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.