Vojaški letalci so praznovali

PP

Vojaški letalci so praznovali

Pripadniki enot 15. polka vojaškega letalstva so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Andreja Katič, ministrica za obrambo: "15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil. Odgovorni ste za varovanje slovenskega neba. Vaše sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je neprecenljivo. Na to smo zelo ponosni!"

 

Bogatejši za pilota in deset pripadnikov LETEHE

Slovenska vojaško letalstvo je bogatejše za enega pilota, štiri letalske inženirje in šest letalskih tehnikov. Novi specialisti letalstva bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj pilotu vročil letalski znak Krilca, letalskemu kadru pa znak 153. letalsko-tehnične eskadrilje, v kateri bodo specialisti nadaljevali svojo karierno pot.

Priznanja zaslužnim

Na slovesnosti so ministrica Katič, generalmajor dr. Osterman in polkovnik Brecelj najzaslužnejšim pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva podelili medalje, plakete in zahvale.

Vedno pripravljeni na pomoč

Dežurne helikopterske posadke so lani opravile 472 intervencij. Prepeljale so 488 poškodovanih ali obolelih in nekaj več kot 1.000 reševalcev. Nad pogorišča so odvrgle skoraj pol milijona litrov vode. Posadka falcona je prepeljala 12 organov za presaditev, skupno od marca 2015, odkar sodelujemo s Slovenija Transplantom, pa že 30. S helikopterji so lani prepeljali tudi 19 dojenčkov v inkubatorjih, od tega enega iz tujine.

Več o 15. polku vojaškega letalstva

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.