Profesionalnost, vojaška strokovnost, motiviranost ter sposobnost vodenja in poveljevanja v najtežjih razmerah so temeljne vrline pripadnikov ESD. Znani so po svoji izurjenosti, energičnosti, učinkovitosti in iskreni lojalnosti svoji enoti, Slovenski vojski ter Republiki Sloveniji. Zaradi izredno visokih standardov v enoti morajo kandidati že v izbirnem postopku pokazati veliko stopnjo psihofizične pripravljenosti, motiviranosti, sposobnosti dela v najtežjih razmerah in željo postati elitni pripadniki Slovenske vojske.

ESD se popolnjuje izključno s pripadniki Slovenske vojske, kar pomeni, da pot iz civilstva direktno v ESD ni mogoča. Kandidati, ki ne smejo biti starejši od 30 let, morajo skozi izbirni postopek.
Izbor kandidatov poteka 12 delovnih dni, 24 ur na dan, s krajšimi obdobji za počitek. Obsega preverjanje telesnih sposobnosti, taktiko premikanja vojaka po bojišču, izvedbo klasičnih in orientacijskih pohodov, oborožitev s streljanjem in premagovanje pehotnih ter vodnih ovir. Med izborom so kandidati izpostavljeni fizičnim in psihičnim naporom, simulirajo se težke bojne in stresne razmere, saj se kandidate izbira za delo, ki poteka v nevarnih, zahtevnih in napornih okoliščinah, ki ne dopuščajo napak.

Prijavi se in postani vojak SV

The remote server returned an error: (400) Bad Request.