UNIFIL - Libanon

Misija UNIFIL, United Nations Interim Force in Lebanon, je bila osnovana leta 1978 na podlagi resolucije ZN št. 425 , ki se je omejevala na nadzor umika Izraelskih sil iz Južnega Libanona. Kasneje, v letu 2006 , se je z resolucijo ZN št. 1701 naloge UNIFIL razširilo tudi na nadzor izvajanja prekinitve sovražnosti ter na pomoč lokalnim oblastem v Libanonu za vzpostavitev lastnih obrambno varnostnih sil ter kontrole meja lastne države.

Slovenija v Libanonu že petindvajsetič

Republika Slovenija je do sedaj napotila v območje delovanja že 25 kontingentov, ki povprečno preživijo na misiji 6 mesecev. Zadnjih nekaj kontingentov (SVNKON) šteje 15 pripadnikov.
Poleg štabnih dolžnostih v poveljstvu »Sektorja zahod« UNIFIL – raven brigadnega poveljstva, pripadniki opravljajo širši nabor nalog po odločitvi poveljnika sektorja, predvsem patruljiranje ob t.i. »plavi liniji / Blue line«. Vključujejo se tudi v CIMIC projekte ter v svetovalne naloge lokalnim oblastem, odvisno od potreb, ki jih izkažejo lokalne oblasti. Zadnji kontingent je bil angažiran pri svetovanju na področju vzpostavitve učinkovitega sistema zašite in reševanje na regijski ravni.

 

Aktivni tudi v prostem času

SVNKON 25, ki je napoten v obdobju DEC18 do JUN19 je zelo aktiven tudi v prostem času. Udeležuje se številnih športnih tekmovanj (namizni nogomet, pikado, vlečenje vrvi, odbojka, odbojka na mivki, košarka, namizni tenis…), ki jih organizira UNIFIL ali posamezne enote v sektorju. Kljub majhnemu številu pripadnikov so rezultati (dosežki) izredno dobri. Na pobudo SVNKON 25 je bilo organizirano in izvedeno vojaško športno tekmovanje »Shama Challenge 2019«, ki je zaradi izredne organizacije in zadovoljstva tako tekmovalcev kot gledalcev doživelo izreden odmev, ne samo v območju delovanja in ne samo na vojaških socialnih omrežjih, temveč tudi širše. Obstajajo velika pričakovanja, da bo to tekmovanje postalo tradicionalno. V sklopu tega tekmovanja so slovenski pripadniki izdelali tudi pravo športno plezalno steno, katera bo z dodelavami (izboljšavami) ostala v bazi kot bazna ponudba športnih in prostočasnih aktivnosti.
Prav tako kontingent neguje domovinski/domoljubni duh z obeležitvami državnih praznikov. Dvakrat je ob velikih katoliških praznikih obiskal kontingent tudi vojaški vikar Miran Pregelj, ki je skupaj s pripadniki kontingenta pripravil prijetni praznovanji Božiča in Velike Noči. Na ustrezno hudomušen način je bil »krščen« mladi očka, ki je v času misije dobil prvo hčerko. 
Pripadniki SVNKON so stalno aktivni, med pripadniki vseh v UNIFIL sodelujočih držav znotraj sektorja zelo prepoznavni po svoji vedrosti, odprtosti in pripravljenosti za sodelovanje.
V razmeroma majhnem kolektivu SVNKON 25 se je v času 6 mesecev zgodilo toliko dogodkov, da jih je težko popisati, pripadniki pa jih ne bodo nikoli pozabili. Kljub naštetemu pa je skrb za varnost pripadnikov vedno na prvem mestu.

The remote server returned an error: (400) Bad Request.