Domoljubje in ohranjanje tradicije

Domoljubje in ohranjanje tradicije

PP

Domoljubje in ohranjanje tradicije

Oživljanje spomina na naborništvo

Nabor, rekrutacija, vista ali štelunga je za mlade fante pomenila pomemben korak v življenju. Fantje so postali možje, zato se je bilo treba na ta dogodek še posebej pripraviti. V nekaterih slovenskih krajih se je ta lepa tradicija okraševanja vozov in slavnostnega prihoda v mesto ohranila do danes in tako tudi starejše spominja na dogodke, ki so jih tudi sami doživeli, mladim pa vsaj malo približa dogajanja iz časov, ki jih poznajo samo po pripovedovanju.

Andreja Katič, ministrica za obrambo: "Hvala vam za ohranjanje te lepe tradicije!"

dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije: "Povsod po Sloveniji se veselimo, da tako lepo ohranjate to staro in lepo tradicijo in da se trudite, da bi živela še dolgo."

Generalmajor dr. Andrej Osterman: "Veseli me, da skrbite za krepitev domoljubja in ohranjanje kulturne dediščine."

Vzpodbujanje domoljubja med mladimi

Mladi se na sodobno 'rekrutacijo' pripeljejo v lepo okrašenih vozovih opremljenih z zastavami belo-modro-rdečimi trakovi in drugimi državnimi simboli. Na prireditvi pojejo državno himno in druge domoljubne pesmi, s čemer krepijo domovinsko zavest in jo vsako leto prenašajo svojim naslednikom, ki jim pomagajo pri okraševanju vozov.

V zadnjih letih vedno večje število naborniških vozov

Veseli nas dejstvo, da se obujanje naborniške tradicije širi po Sloveniji. Že tradicionalnim okraševanjem vozov v Vipavi in Beltincih so se v zadnjih letih pridružili še mladi s Postojnskega, Pivke in Ilirske Bistrice, ki so se odločili, da po dolgih letih tudi sami oživijo to tradicijo. Priprava in okraševanje vozov trajata kar nekaj dni in zahtevata mnogo potrpežljivosti in vztrajnosti, za kar poskrbijo tudi številna dekleta, ki pomagajo fantom in se z njimi tudi pripeljejo na 'nabor'.

Veselo druženje nabornikov s prijatelji in znanci se začne že zgodaj zjutraj in se nadaljuje pozno v noč, zato si vsi naborniki, ki se odločijo za obujanje že skoraj zamrle tradicije, svoj naborniški dan zapomnijo še mnogo let.

Več slik na našem facebooku

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.