Letalska nesreča

PP

Letalska nesreča

Skupna vaja vojaških in civilnih gasilcev

Dve manjši letali sta v megli trčili nad letališčem. Prvo, huje poškodovano je strmoglavilo in pri tem zadelo kontrolni stolp in poškodovalo oba operaterja, drugo pa je ob zasilnem pristajanju oplazilo cisterno z gorivom in povzročilo iztekanje nevarnega letalskega goriva. Gasilcem 107. letalske baze so priskočili na pomoč poklicni gasilci s Krškega.Tak je bil scenarij vaje, v kateri so civilni in vojaški gasilci pokazali odlično sodelovanje in uspešno pogasili požare, ter spravili ranjene do reševalcev Vojaške zdravstvene enote, ki so jih oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Stotnik JOŽE PLAHUTA, poveljnik čete za delovanje letaliških služb: "V okviru meseca požarne varnosti smo organizirali gasilsko vajo letaliških gasilcev v kateri smo preverili postopke ob morebitni nesreči na letališču Cerklje ob Krki."

ROMAN BOŽIČ, Poklicno gasilsko društvo Krško: "Poklicali so nas na pomoč, iz letališkega stolpa smo s pomočjo vrvne žičnice rešili poškodovanega operaterja."

Sodelovanje civilnih in vojaških gasilcev

Tovrstna usposabljanja so na letališču Cerklje ob krki že tradicionalna, saj že vrsto let potekajo vaje s podobnimi scenariji, na katerih poleg vojaških gasilcev sodelujejo še gasilska društva iz okoliških krajev. Letos so vojaškim gasilcem "priskočili na pomoč" gasilci Poklicnega gasilskega društva Krško, ki so izvedli reševanje ranjenca iz letališkega stolpa s pomočjo vrvne tehnike in saniranje poškodovane cisterne z gorivom. Na tovrstnih preizkušnjah s preigravanjem različnih scenarijev tako vojaški kot tudi civilni gasilci pridobivajo dragocene izkušnje, ki jih bodo s pridom uporabili v primeru, da do takšne nesreče na letališču v resnici pride.

Več slik na našem facebooku

Novice

Dan odprtih vrat VAM Cerklje ob Krki

Nova pridobitev Slovenske vojske

Zimski Tabor MORS in mladi 2019

Postani vojak na Facebooku

Še vedno si lahko izžreban za polet s helikopterjem na INSTAGRAMU Postanivojak...

Več na Facebooku >

Konvoji Slovenske vojske vsako leto potujejo po krajih, kjer vojska ni prisotna...

Več na Facebooku >