Na obisku v vojašnici

PP

Bodoči strojniki s Krškega obiskali novomeško vojašnico

V vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu je bil prav poseben dan, saj so jo obiskali dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica. Teritorialni polk 72. brigade in Uprava za obrambo Novo mesto sta za bodoče strojnike iz Krškega organizirala informativni dan, na katerem so jim delavci uprave predstavili možnosti zaposlitve v Slovenski vojski, možnost spoznavanja vojaškega poklica na vojaških taborih in seveda vse novosti, ki so z letošnjim letom stopile v veljavo v zvezi s prostovoljnim služenjem. Prostovoljno služenje se bo letos spet izvajalo na štirih lokacijah - Vipava, Bohinjska Bela, Murska Sobota in Novo mesto, služenje bo potekalo ločeno od usposabljanja kandidatov za vojake stalne sestave, še posebej pa je dijake zanimalo plačilo za uspešno opravljeno prostovoljno služenje, ki se je pred kratkim dvignilo na dobrih 1400 €.

V nadaljevanju jim je poveljnik Teritorialnega polka 72. brigade polkovnik Vasilije Maraš na zanimiv način predstavil Muzejsko zbirko teritorialne obrambe in naborniške vojske. Dijaki so tako iz prve roke izvedeli marsikatero zanimivo dejstvo iz obdobja osamosvojitvene vojne.

V Slovenski vojski so poklici tudi za strojnike

Med mnogimi poklici, ki jih opravlja slovenski vojak sta tudi poklic vzdrževalca nebojnih vojaških sredstev in poklic orožarja, ki so ju dijaki imeli priložnost podrobno spoznati.

Ob koncu so se dijaki preizkusili v streljanju s pištolo in puško na simulatorju, pripadniki Obveščevalno izvidniške čete 1. brigade so jin predstavili brezpilotno letalo, pripadniki 2. pehotne čete 10. pehotnega polka 1. brigade pa oborožitev in opremo slovenskega vojaka. Za zaključek pa so se popeljali še z bojnim vozilom Valuk.

Več slik na našem facebooku

Novice

Poziv pogodbenim rezervistom

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

The remote server returned an error: (400) Bad Request.