Na vaji Triglav Star 2018

PP

Zvezda Triglava letos že četrtič

Na širšem območju Bohinjske bele in Soriške planine pod vodstvom 132. gorskega polka 1. brigade  poteka vojaška vaja 'Triglav Star 2018', na kateri sodeluje okrog 260 pripadnikov oboroženih sil Velike Britanije Združenih držav Amerike in Slovenije. Namen vaje, ki letos poteka že četrtič, je na razmeroma majhnem območju in na zelo različnih tipih reliefa ter spremenljivih vremenskih razmerah v dnevno-nočnih pogojih, preverili veščine in znanja s področja gibanja, preživetja ter bojnega delovanja v sredogorju. Usposobljenost pripadnikov vseh treh vojsk so si lahko ogledali visoki gostje iz ameriškega in britanskega veleposlaništva ter številni mediji.

Polkovnik Robert Klinar, poveljnik 132. gorskega polka: "Na vaji izvajamo postopke preživetja, premikanje in bojevanja v gorskem svetu na nižji taktični ravni. Letos smo premešali oddelke - v enem oddelku so pripadniki vseh treh držav - in s tem pridobili na povezljivosti."

Major Robert Frank, namestnik poveljnika 132. GORP: "V gorah je veliko več dejavnikov, ki te lahko ubijejo še preden prideš do sovražnika, tako da je poznavanje gorniških veščin odločilnega pomena."

Letos prvič mešani oddelki

Na vaji aktivno sodeluje okrog 100 pripadnikov Slovenske vojske, preko 60 pripadnikov 10th Mountain Division iz Colorada in okrog 100 pripadnikov Royal Regiment of Fusiliers iz velike Britanije. Logistično podporo vaji pa zagotavlja še dodatnih 100 pripadnikov Slovenske vojske. Novost letošnje vaje je ta, da so oddelki prvič premešani med sabo, v posameznem oddelku sodelujejo pripadniki vseh treh vojska, kar pripomore k še večji povezljivosti.
Med slovenskimi pripadniki na vaji sodelujejo tudi nekateri pripadniki prostovoljne pogodbene rezerve, ki so bili poklicani na opravljanje vojaške službe.

Sodeluje tudi helikopter 151. HEESK

Po scenariju petkove vaje so imeli pripadniki mešanega gorskega voda ob stiku s sovražnikom 2 ranjena, enega na bojišču in drugega v steni. Na pomoč so poklicali helikoptersko reševalno ekipo, ki je oba ranjenca evakuirala. Vsi visoki gostje so po zaključku prikazne vaje sodelujoče nagradili z bučnim aplavzom.

Brigadir Ernest Anželj, namestnik poveljnika Poveljstva sil: "Dokazali ste, da ste kos kateri koli nalogi, lahko ste ponosni na svoje vojaško znanje in gorniške spretnosti!"

Več slik na našem facebooku

 

 

Preberi tudi:

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.