Na vaji Zvezda Triglava 2019

PP

Zvezda Triglava 2019

Preko 300 vadbencev iz Slovenije, Velike Britanije, ZDA in Italije

V organizaciji pripadnikov 132. gorskega polka 1. brigade Slovenske vojske je  na območju Bohinjske Bele in Soriške planine potekalo skupno usposabljanje Zvezda Triglava 2019,  na katerem je sodelovalo preko 200  pripadnikov stalne in rezervne sestave Slovenke vojske, preko 100 pripadnikov rezervne sestave vojske Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter po dva pripadnika ameriške in italijanske vojske.

ppk. SIMON LINDIČ, poveljnik 132. gorskega polka, vodja vaje: "Namen vaje je preizkusiti delovanje in bojevanje v gorskem svetu s poudarkom na uporabi rezervne sestave ter povečati povezljivost med pripadniki partnerskih držav."

Namen usposabljanja je bilo urjenje vojaških gorniških veščin, postopkov za bojevanje v gorskem svetu ter premikanja po različnem gorskem terenu podnevi in ponoči. Med vajo so udeleženci premagovali višinske razlike z bojno opremo in pridobili nove izkušnje o preživetju v gorah. Med taktično vajo manjših enot so sodelujoči združili postopke spuščanja po vrvi, taktičnega premika po brezpotjih in napada na sovražnika. 

ppk. NATHAN TEALE, 8th battalion The Rifles: "Vse je odvisno od razumevanja. Vsak od nas je profesionalec, ne glede na nacionalno pripadnost in ko dobro sodelujemo skupaj smo močnejši."

Na vaji tudi pripadniki pogodbene rezervne sestave

Tovrstna usposabljanja omogočajo pripadnikom stalne sestave in pogodbene rezerve Slovenske vojske povečevanje povezljivosti z ostalimi vojskami članic Nata ter pridobivanje novih znanj in dragocenih izkušenj. Uspešno izvedena vaja je pokazala tudi, da so udeleženci usposabljanja kljub jezikovnim razlikam sposobni delovati kot ena enota tako v enostavnih kot tudi v zahtevnih nalogah. Za logistično in zdravstveno zagotovitev na vaji so skrbeli pripadniki Logistične brigade.

npor. VINCENC LOTOS ŠPAROVEC, poveljnik voda pogodbene rezervne sestave: "Skupaj s pripadniki britanske vojske se učimo njihovih taktičnih postopkov. Naučili smo se veliko novih stvari, motivacija za delo je visoka."

vojak ANDREJ HRASTAR, pogodbeni rezervist, 132. gorski polk: "Izmenjava izkušenj nam veliko pomeni, saj vidimo, da ne zaostajamo tako po taktiki, kot po oborožitvi."

Novice

Poziv pogodbenim rezervistom

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

The remote server returned an error: (400) Bad Request.