Na vojaških taborih

PP

 

Vojaška tabora - preizkus vojaškega življenja

MORS in mladi 2017

Slovenska vojska vsako leto konec junija za srednješolce organizira brezplačni šest dnevni vojaški tabor »MORS in mladi«. Tabor se izvaja v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi in njeni okolici. Namen tabora, ki poteka od leta 2005, je udeležencem približati vojaške veščine ter spoznati del življenja in dela vojaka. 

Maj Kraševec:
"Udeležil sem se letošnjega tabora MORS in Mladi v Vipavi. Tabor je bil zelo zanimiv. Doživeli smo delček vojaškega življenja. Stkala so se nova prijateljstva, skupaj smo doživeli to izkušnjo in bili zadovoljni.

Matej Cajhen:
Ker sem za poklic vojaka odločen že od petega leta meje tabor še bolj utrdil in drugo leto se bom 100% spet udeležil.

Program, po katerem poteka taborjenje vključuje predvsem praktične vsebine iz vojaškega življenja, kot so spoznavanje oborožitve in opreme, postrojitve z orožjem in brez, vojaške navade in vljudnosti, osnove orientacije, streljanje na simulatorju, priprave na streljanje in streljanje z malokalibrsko puško, maskiranje, priprava ognjišč in hrane, premikanje na bojišču in podobno.

Vojaški tabor 2017

Vojaški tabor je organiziran v obliki dvotedenskega taborjenja, ki poteka v začetku julija v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in njeni okolici. Udeležba na taboru je brezplačna. 

Linda Kompara:
"To je bil moj drugi Vojaški tabor in prav zaradi tega, ker mi je lani bil zelo všeč, sem se odločila, da se tudi letos prijavim. Našla sem se v uboganju ukazov, vojaškem redu in disciplini. Spoznala sem čudovite ljudi, s katerimi smo ohranili stike tudi po taboru, in upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti."

Anamarija Stojc:
"Za vse tiste, ki bi se radi preizkusi in dokazali, da imate trdo kožo je študentski vojaški tabor pravi odgovor za vas. S tem taborom se ne izgubi ničesar razen kilogramov, vendar pa se pridobi še veliko več, kot si lahko posameznik misli."

 

Dijaki in študenti so na taboru razdeljeni v vode glede na predhodno vojaško znanje udeležencev tabora. Udeleženci, ki se prvič udeležujejo tabora, se spoznavajo z osebno opremo in oborožitvijo vojaka, postrojili z in brez orožja, vojaškimi navadami in vljudnostmi, orientacijo na zemljišču in izvedejo orientacijski pohod, pripravo na izvedbo in izvedbo streljanja z različnimi orožji, postopki vojaka na bojišču, ročnimi radijskimi napravami, osnovami gorništva, premagovanjem vodne ovire…. V prvi vod pa razporedijo tiste udeležence, ki so se tabora že udeležili vsaj enkrat in delajo po programu za višjo raven usposabljanja. 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.