Nova pridobitev Slovenske vojske

PP

Vozilo MRAP uvedeno v operativno uporabo 

Vozilo MRAP JERRV CAT II 6x6 je vozilo, ki je bilo namensko narejeno za enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. Opremljeno je s specialno opremo in sredstvi zvez za delovanje enote. Vozilo ima dobro oklepno in protiminsko zaščito in je oboroženo z mitraljezom MAG 7,62 milimetrov. Prednost vozila je zelo visoka zaščita prostora za posadko (tako balistična kot tudi protiminska zaščita - visok klirens vozila in V dno vozila). V Slovensko vojsko je bilo dobavljenih sedem vozil MRAP CAT II JERV ING 6x6 po programu Excess Defence Articles. Vozila so bila donirana s strani vlade Združenih držav Amerike iz viška ameriških vojaških zalog po zaključku misije ISAF Afganistan. Za naloge enot neeksplodiranih ubojnih sredstev je bilo potrebno vozila nadgraditi po mehanski in električni plati: vgradnja C4I sistema, elektrifikacija (napajanje direktno iz akumulatorjev vozila, tudi 230V), regali za opremo, nosilci za orožje ter strelivo itd.

Ppk. Franc Kalič, poveljnik Logistične brigade: "To, kar so ti ljudje (pripadniki Inženiringa in 157. logističnega polka) naredili iz tega vozila za končne uporabnike moramo v Slovenski vojski in MORS zelo ceniti. To so 'ljudje iz ozadja', ljudje, ki so neopaženi, delajo pa take stvari, kot je ta nadgradnja."

Nadgradnja izvedena v Logistični brigadi

V letu 2017 je bilo tako nadgrajeno prvo vozilo. Nadgradnja je potekala po Elaboratu Generalštaba Slovenske vojske. Servis, popravila in priprava za registracijo ter uporabo je bilo opravljeno v delavnici 1. čete 157. logističnega polka, kjer so tudi prebarvali vozilo v maskirno barvo, zahtevane mehanske in električne nadgradnje pa so bile izdelane pod vodstvom in v konstrukciji Inženiringa (Logistična brigada). Sama nadgradnja, vključno z dobavo potrebnih delov in opreme, je potekala 8 mescev. Mehanski del nadgradnje je bil izdelan večinoma s pomočjo zunanjih izvajalcev, električni del nadgradnje pa v Inženiringu. Decembra 2017 je bilo vozilo, z namenom testiranja (odprava morebitnih pomanjkljivosti), predano Vodu za uničevanju neeksplodiranih ubojnih sredstev (VUNUS) 430. mornariškega diviziona.

V lanskem letu (v času testiranja) so v vozilo vgradili kamere za boljši pregled neposredne okolice vozila, ki je zaradi zasnove in konfiguracije zelo omejen saj se človeka, ki stoji en meter pred vozilom iz kabine ne vidi. Prav tako je bilo po navodilih uporabnikov narejenih nekaj protizdrsnih podlag na zunanjosti vozila (na vrh vozila je potrebno splezati zaradi pritrjevanja anten radijskih naprav, dodatne opreme itn.). S temi ukrepi se je povečala varnost uporabe vozila. Izdelali so se priklopi za zunanjo anteno za robota (specialna oprema VUNUS, daljinsko voden robot) ter nekaj prilagoditev opreme v notranjosti vozila za njegovo lažjo uporabo (prilagoditev mize operaterja, ki je premična, izdelava dodatnih odlagalnih površin, dodatna pritrdilna mesta za opremo) in dodane nekaj dodatnega orodja.

V načrtu je, da se bosta v letu 2019 tako nadgradili dve vozili, ter leta 2020 še dve. 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.