Reka Vipava premagana

PP

Reka Vipava premagana

Vsak vojak se prej ali slej znajde v situaciji, ko je treba prečkati vodno oviro, zato je pomembna vsebina vojaško-strokovnaga usposabljanja tudi tema preživetje v vodi. Pripadniki Veščinskega centra so na reki Vipavi izvedli usposabljanje za pripadnike različnih struktur Slovenske vojske, ki so se ga udeležili pripadniki stalne sestave na temeljnem in osnovnem vojaško-strokovnem usposabljanju, pripadniki prostovoljne pogodbene rezerve in vojaki 62. generacije na prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Na usposabljanjih so spoznali teoretične osnove premagovanja vodnih ovir, naučili so se izdelovati različna improvizirana sredstva za prečkanje reke, spoznali vrvno tehniko in tehniko bredenja čez reko.

Aleksandra Ogrin, 62. gen PSVR:
"S pomočjo dračja in pelerine smo izdelali splav za opremo in orožje, s katerim smo se potem spustili po reki."
Timotej Brkljačič, kandidat za vojaka na OVSU:
"iz desk, žice in vrvi smo izdelali improviziran most, preko katerega smo prečkali reko."
Sara Luznar, pogodbena rezervistka:
"Iz desk in sodov smo izdelali splav in se prepeljali ćez reko. Sicer pa mi sodelovanje v pogodbeni rezervi pomeni veliko, saj mi kot študentki 150 € na mesec zelo prav pride."

Usposobljeni za preživetje v vodi

Najtežja preizkušnja prečkanja vodne ovire je prav gotovo vrvna tehnika, ki zahteva veliko moč v rokah in splošno telesno pripravljenost. To je na lastni (mokri) koži izkusilo kar nekaj pripadnikov in pripadnic. Prav tako je tudi pri izdelavi improviziranih sredstev za premagovanje vodnih ovir treba dosledno upoštevati navodila in usmeritve inštruktorjev, sicer se prečkanje reke lahko kar hitro sprevrže v kopanje v reki.
Sicer pa inštruktorji Veščinskega centra zatrjujejo, da pripadniki, pa naj gre za poklicne vojake, prostovoljce ali rezerviste, zapustijo Vipavo usposobljeni za preživetje v vodi.

Več slik na našem facebooku

 

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.