Vojaški tabori - hit leta

PP

Letos na vojaških taborih prek 200 udeležencev

Vojaški tabor in tabor MORS in mladi vedno bolj priljubljena

Slovenska vojska dijakom in študentom že vrsto let v poletnih mesecih ponuja dve zanimivi obliki spoznavanja vojaškega življenja. Mladoletnim dijakom in dijakinjam je na voljo šestdnevni Tabor MORS in mladi, polnoletnim dijakom in študentom pa je namenjen štirinajstdnevni Vojaški tabor. Oba tabora sta bila letos zelo dobro obiskana, saj se je Tabora MORS in mladi udeležilo rekordnih 143 udeležencev, Vojaškega tabora pa 68. 
 

Stotnik Stanko Roškar, vodja Tabora MORS in mladi - Murska Sobota: "Udeležencem tabora smo predstavili delček vojaškega življenja, opreme in orožja, predvsem pa smo jih navadili vojaške discipline od jutranjega vstajanja, urejanja postelj, dviga zastave s prepevanjem državne himne, jutranje telovadbe, celodnevnega usposabljanja do nočnega počitka v šotoru."

Nadporočnik Jure Repina, namestnik vodje Vojaškega tabora: "Zadovoljen sem z letošnjim taborom, prav vsi udeleženci tabora so zdržali do konca, vseh 68 je bilo visoko motiviranih, pohvaliti pa moram tudi prizadevnost kandidatov 30. generacije Šole za častnike, ki so mladim prenašali svoje znanje, hkrati pa pridobivali dragocene voditeljske izkušnje."

Na taboru MORS in mladi

Letos se je Tabor MORS in mladi prvič izvajal na dveh lokacijah - v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi in v Vojašnici Murska Sobota. Program je bil na obeh taborih precej podoben, obsegal je vojaška postrojila, vojaške navade in vljudnosti, osnove preživetja v naravi, spoznavanje oborožitve in opreme bojevnika 21. stoletja, orientacijo na terenu, premikanje na bojišču, izvedli so tudi streljanje z zračno in malokalibrsko puško. En dan pa je bil rezerviran za obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki, oziroma Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Kadetnici v Mariboru.

Zadovoljstvo udeležencev tabora in inštruktorjev 

Udeleženci tabora so domov odšli bogatejši za nekatera znanja, ki jim bodo koristila tudi kasneje v življenju, nekoliko so dvignili svojo fizično kondicijo, predvsem pa so spoznali vojaški poklic in stkali mnoga prijateljstva, ki bodo ostala do konca življenja.
Po besedah inštruktorjev pa je bila za mlade največja težava zgodnje jutranje vstajanje, sicer pa so pokazali izredno pripravljenost za sodelovanje in so kljub nekaterim žuljem stisnili zobe in vztrajali do konca. Prav gotovo se bo med njimi znašel kdo, ki se bo po koncu šolanja odločil nadaljevati svojo življensko pot kot pripadnik Slovenske vojske.
Glede na letošnjo izkušnjo širitve tabora v Mursko Soboto na Ministrstvu za obrambo že razmišljajo o možnosti, da bi v letu 2019 Tabor Mors in Mladi organizirali še na tretji lokaciji - v Novem mestu.

Vojaški tabor 2018

V organizaciji Šole za Častnike Centra vojaških šol je letos na Bohinjski Beli in Počku potekal že 19. Vojaški tabor. Tabor je namenjen polnoletnim dijakom in študentom, ki jih zanima vojaško življenje. V prvi fazi pridobijo individualne vojaške veščine, v nadaljevanju pa se seznanijo z osnovami preživetja v naravi in taktičnimi postopki na bojišču. Tabor traja štirinajst dni in omogoča udeležencem da se preizkusijo in ugotovijo, ali je vojaški način življenja tisti, v katerem se bodo lahko našli kot vojaki prostovoljci, poklicni vojaki, častniki ali pogodbeni rezervisti.

Udeležba na Vojaškem taboru priznana kot delovna praksa

Študenti Fakultete za družbene vede in Fakultete za varnostne vede so redni udeleženci tabora saj jim je udeležba na taboru priznana kot opravljena delovna in strokovna praksa, marsikdo med njimi pa se po taboru odloči, da bo po končanem študiju nadaljeval kariero kot častnik v Slovenski vojski.

Doc. dr. Maja Garb Fakulteta za družbene vede: "Vesela sem, da se je ta tabor razvil v tako obliko, ki ne koristi samo študentom, ampak tudi Šoli za častnike pri usposabljanju njihovih kandidatov."

Dr. Andrej Sotlar, Fakulteta za varnostne vede: "Slovenska vojska preko vojaškega tabora uspešno komunicira s civilnim okoljem. Mislim, da je to za družbo, ki nima več vojaške obveznosti, zelo primerna oblika komuniciranja, v kateri vojska pokaže, kako izgleda vojaški poklic."

Sodelujejo tudi kandidati za častnike

Vojaški tabor izvajajo kandidati 30. generacije Šole za častnike v vlogi poveljnikov vodov oddelkov in skupin. Pri tem si nabirajo neprecenljive voditeljske izkušnje. Njihovo delo stalno spremljajo in ocenjujejo pripadniki stalne sestave Šole za častnike. Udeleženci tabora so njihovo delo pohvalili.

Več slik na našem facebooku

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.