Vrhunski športniki na usposabljanju

Vrhunski športniki na usposabljanju

PP

Tokrat pri inženircih v Novem mestu

Slovenska vojska zaposluje preko 60 vrhunskih športnikov, ki morajo vsako leto opraviti tudi tridnevno usposabljanje v eni izmed enot Slovenske vojske. Za to imajo na voljo tri termine, tako, da se lahko usposabljajo v času, ko nimajo treningov oziroma tekmovanj.

Tokrat se je na usposabljanju v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu zbralo 16 vrhunskih športnikov, ki so se prvi dan usposabljali v Ljubljani iz tem kot so splošni vojaški predpisi, soočanje z mediji, uporaba defibliratorja, drugi dan pa so nadaljevali v Novem mestu, kjer se jim je predstavila Inženirska četa Rodovskega bataljona 1. brigade. Predstavili so jim taktični lansirni most Eurobridge, opravili pa so tudi usposabljanje in praktični preizkus iz športne orientacije. Na koncu so si ogledali še muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska v vojašničnem muzeju.

Prednosti zaposlitve v ŠPE

Poleg zaposlitve ter socialne varnosti Slovenska vojska pomaga športnikom pri nakupu športne opreme, jim zagotavlja čim boljše materialne pogoje za izvedbo treningov in priprav, nudi periodne in specialne zdravniške preglede ter omogoča športnikom (v okviru športnih reprezentanc) razne mednarodne izmenjave in izobraževanja. Po končani športni karieri lahko športnik nadaljuje svojo poklicno kariero v Slovenski vojski.

Športne reprezentance Slovenske vojske

Mednarodna tekmovanja CISM-a so regionalna vojaška tekmovanja in svetovna vojaška prvenstva. Regionalnih tekmovanj se udeležujejo člani posameznih reprezentanc SV skladno s številom mest, ki jih določa razpis. Svetovnih vojaških prvenstev se udeležujejo le najboljši tekmovalci, to so tisti, ki so sposobni doseči uvrstitev v prvo polovico nastopajočih v svoji kategoriji oz. med reprezentancami, če gre za ekipno tekmovanje. Vrhunski športniki, zaposleni v Športni enoti SV, ki so člani športnih reprezentanc SV, se poleg načrtovanih priprav in tekmovanj v SV še dodatno vključujejo v delo SV in sicer kot strokovni izvajalci pri usposabljanjih pripadnikov stalne sestave v posameznih športih. Člani reprezentanc so športniki, zaposleni v Športni enoti SV, ter drugi pripadniki SV, ki dosegajo zahtevane cilje.

Športniki, ki so zaposleni v Športni enoti, tekmujejo v več športnih panogah: alpinizem, alpsko smučanje, atletika, badminton, biatlon, boks, deskanje na snegu, gimnastika, gorsko kolesarstvo, jadranje, judo, kajak-kanu, kickboks, kolesarstvo, lokostrelstvo, motokros, namizni tenis, padalstvo, plavanje, smučarski tek, speedway, strelstvo, športno plezanje, teakwondo, tenis, triatlon in veslanje.

Osem nosilcev olimpijskih odličij

Strelec Rajmond Debevec, judoistke Urška Žolnir, Ana Velenšek in Lucija Polavder, atlet Primož Kozmus, tekačica na smučeh Petra Majdič, biatlonka Teja Gregorin in veslač Peter Kauzer. Številni športniki niso več pripadniki Športne enote oziroma Slovenske vojske, njihovi rezultati in uspehi pa ostajajo za vedno zapisani in cenjeni.

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.