Zimski Tabor MORS in mladi 2019

PP

Zimski Tabor MORS in mladi letos prvič

49 mladih je za pet dni odložilo telefone in ni jim bilo žal

V času zimskih počitnic je v organizaciji 132. gorskega polka v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in na Pokljuki letos prvič potekal zimski Tabor MORS in Mladi. Tabora se je v prvem delu udeležilo 19 dijakov in 4 dijakinje iz vzhodnega dela države, v drugem delu pa 19 dijakov in 7 dijakinj iz zahodnega in osrednjega dela Slovenije. Namen tabora je bil mladim ponuditi alternativno preživljanje zimskih počitnic, brez elektronskih naprav, hkrati pa jim ponuditi koristna znanja, ki jih bodo lahko uporabili v življenju in jim predstaviti življenje, delo in opremo vojaka.

Praporščak Iztok Racman, 132. gorski polk, vodja tabora: "V Sloveniji imamo ogromno mladih fantov in deklet, ki imajo voljo in željo, ki so fizično dobro pripravljeni in so svojo nalogo na taboru opravili odlično. Z veseljem jih pričakujemo tudi naslednje leto!"

Sandra, udeleženka tabora: "Tako letni, kot zimski Tabor MORS in mladi bi po moje morali obiskati vsi srednješolci, saj se postopoma naučiš discipline, pridobiš izkušnje za življenje in - ne bom nič več povedala, pridite sami in preverite!"

Znimive vsebine so pritegnile mlade

Udeleženci 1. zimskega Tabora MORS in mladi so se zbrali pred telovadnico Vojašnice Edvarda Peperka, od koder so se odpeljali v skladišče Roje, kjer so zadolžili nove uniforme, vojaške čevlje in opremo, potem pa nadaljevali pot proti Bohinjski Beli. Tam so se nastanili in že je sledila prva naloga - postiljanje postelje. V prvem dnevu so se seznanjali še s postrojitvenimi pravili in specialistično opremo za gibanje v gorskem svetu. Drugi dan so preživeli na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli. Pripadniki 132. gorskega polka so jim predstavili pehotno oborožitev in opremo. Preizkusili so se tudi v ofenzivnem in defenzivnem spustu (v drugi skupini so premagovali vodno oviro). Osvojili so osnove orientacije, delo s topografsko karto in busolo, kar so tudi preskusili v praksi z orientacijskim pohodom. Tretji dan tabora se je odvijal v pravem zimskem okolju na Pokljuki, kjer so  preizkusili turne smuči, krplje, iskali ponesrečenca v plazu s pomočjo lavinskega trojčka in za konec 'zgradili' še iglu. Drugi dan na snegu so pripadniki 132. gorskega polka pripravili strelsko tekmovanje z malokalibrsko puško na biatlonske tarče ter patruljni tek na smučeh, v okviru katerega so se pomerili tudi v metu ročne bombe in plazenju na smučeh.

Zadovoljni tako udeleženci, kot izvajalci

Mladi udeleženci tabora so bili s taborom zelo zadovoljni, saj so ob koncu že razmišljali o prijavi na poletni tabor MORS in mladi, starejši pa tudi o prijavi na prostovoljno služenje oziroma o poklicni karieri v Slovenski vojski. Da je tabor odlična oblika promocije Slovenske vojske pa so prepričani tudi v 132. gorskem polku, ki je z atraktivnim in adrenalinskim programom prepričal mlade, da se bodo na tabor še vrnili in ga priporočili tudi svojim vrstnikom.

Domen, udeleženec tabora: "Predlagal bi vsem, ki jih zanima vojska, da pridejo, saj je bila to ena lepa izkušnja!"

Žan, udeleženec tabora: "Na taboru sem spoznal, da mi je vojaški način življenja pisan na kožo, zato se bom po končani šoli priključil Slovenski vojski kot poklicni vojak."

 

 

Novice

Poziv pogodbenim rezervistom

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

The remote server returned an error: (400) Bad Request.