Številne nesreče v slovenskih gorah nas vedno znova spomnijo na to, kako je pomembno, da imamo dobro izurjene gorske reševalce, ki so s svojo požrtvovalnostjo in pogumom rešili že marsikaterega planinca, ki se je znašel v težavah.
Pripadniki helikopterske reševalne skupine Slovenske vojske so tudi med tistimi, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Običajno gre za akcije na težko dostopnem terenu, ko poškodovanec potrebuje hitro in strokovno pomoč. V ta namen se aktivirajo helikopter Slovenske vojske in letalci reševalci, ki so v kratkem času na kraju nesreče in lahko hitro oskrbijo ponesrečenca.

Sprejemni pogoji:

  • najmanj srednja strokovna ali srednja splošna.

Usposabljanja:

  • temeljno vojaško-strokovno usposabljanje,
  • osnovno vojaško- strokovno usposabljanje,
  • usposabljanje za vojaškega gorskega reševalca
  • tečaj za letalca reševalca

Za izvajanje teh zahtevnih nalog je potrebno redno usposabljanje in preverjanje tako klasičnih reševalnih tehnik kot tudi reševanja s pomočjo helikopterja.
Reševanje z navpičnih ali previsnih sten s pomočjo teleskopske palice sodi med najzahtevnejše postopke pri helikopterskem reševanju v gorah, zato so tudi priprave pred samo aktivnostjo zelo resne in temeljite, saj pri reševanju ponesrečencev napak ni in jih ne sme biti!
Omeniti velja tudi, da večina vojaških reševalcev letalcev sodeluje tudi pri civilnem letalskem in klasičnem reševanju pri Gorski reševalni službi.

Švod. Tadej Pušavec, letalec reševalec
"Usposabljanje helikopterske reševalne skupine poteka vsak mesec. En dan je namenjen helikopterskemu reševanju, drug dan pa klasičnim reševalnim tehnikam. Znanje je treba stalno obnavljati, vsi reševalci morajo vsako leto obnavljati licence, ki jim omogočajo varno delo pri reševanju v gorah."

Prijavi se in postani vojak SV

The remote server returned an error: (400) Bad Request.