Vojak kuhar

Vojak kuhar je usposobljen za rokovanje in vzdrževanje specialne kuharske terenske tehnike ter v kuharskih postopkih, ki obsegajo pripravo in delitev hrane v terenskih pogojih. Pri delu mora spoštovati pravila o higieni živil (HACCP) in poleg specifičnega kuharskega znanja mora skrbeti za psihofizično pripravljenost, strelsko usposobljenost ter se udeleževati usposabljanj v Sloveniji in tujini.

Višji vodnik Matjaž Marković, poveljnik 1. kuharskega oddelka, 670 logistični polk:
"Vojak kuhar dela predvsem na terenu, izven vojašnice, tako doma, kot v tujini!"

Zahtevana civilna izobrazba

Za Vojaka kuharja je zahtevana najmanj IV. stopnja civilne izobrazbe. Željeno je, da ima pripadnik končan civilni poklic kuhar, natakar ali gostinski tehnik. Pripadnik, ki ima končano V. stopnjo izobrazbe, lahko zasede poddesetniško delovno mesto in kasneje delovno mesto podčastnika-poveljnika kuharskega oddelka, v kolikor je perspektiven, izpolnjuje  navedene pogoje in opravi šolo za podčastnike.  

Dodatna strokovna usposabljanja

Po končanem temeljnem in osnovnem vojaško-strokovnem usposabljanju v Vipavi mora pripadnik, ki bo zasedel delovno mesto vojak kuhar, opraviti usposabljanja za vojaško evidenčno dolžnost oskrba, kjer se priuči rokovanja s specialno kuharsko terensko tehniko in osvoji znanja, ki so potrebna za delo v kuharskem vodu.

Posebna oprema pri opravljanju poklica vojak kuhar

Pri terenskem zagotavljanju prehrane vojak kuhar uporablja zaščitna kuharska oblačila. Pri vseh ostalih nalogah pripadnik uporablja bojno ali službeno uniformo.

Prijavi se in postani pripadnik SV

The remote server returned an error: (400) Bad Request.