Glasba že od pradavnine spremlja in povezuje ljudi, saj ob njej lahko še posebej občuteno in doživeto izrazimo naša čustva, veselje, žalost in doživljanje sveta. Zato ne preseneča dejstvo, da so imele že od nekdaj vse vojske s svojih sestavih tudi glasbenike, ki s svojimi instrumenti in igranjem krepili bojevitost in željo po zmagi, spremljali so bojne pohode, sodelovali so tudi ob žalostnih trenutkih slovesa od prijatelja.
Leta 1996 je bil tudi na Ministrstvu za obrambo ustanovljen Orkester slovenske vojske, ki med drugim skrbi za izvajanje meddržavnih protokolarnih aktivnosti, sodeluje pa tudi na proslavah in prireditvah ter pomembnih srečanjih doma in tudi v tujini.
Orkester je v tem času sodeloval na številnih koncertih in glasbenih festivalih, tako da je do sedaj imel že več kot 50 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 1700 nastopov v Sloveniji.
Z orkestrom sodelujejo številni priznani slovenski in tuji dirigenti ter mnogi uveljavljeni pevci in glasbeni solisti.

Kako postati član orkestra?

Člani orkestra morajo imeti vsaj srednjo glasbeno šolo. Večina glasbenikov orkestra so diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani in so teoretično in strokovno zelo dobro podkovani.
Prvi korak za zaposlitev je uspešno opravljena avdicija.
Kandidati morajo imeti ustrezne psihofizične sposobnosti.
Tako kot vsi pripadniki Slovenske vojske morajo tudi člani orkestra opraviti temeljno vojaško strokovno usposabljanje v Veščinskem centru Vipava.

Ko postaneš del velikega kolektiva

Člani orkestra se morajo neprestano izobraževati in usposabljati, lahko na individualen način ali na skupnih vajah, ki so zelo naporne in zahtevne. Nastopi so ob vsakem vremenu in ob vsakem času, na vročini, mrazu v velikih in manjših koncertnih dvoranah in pred publiko različne zahtevnosti. Vsemu temu se je potrebno prilagajati in imeti tudi ustrezno psihično in fizično pripravljenost.

Vanja Ivankovič, flavtistka v orkestru SV:
"Za glasbenika je koristno, če igra v orkestru. Že na akademiji sem včasih pomagala kot zamenjava, potem je prišla avdicija, ki sem jo uspešno opravila, in tako sem sedaj zraven. V kolektivu je super vzdušje, imamo veliko nastopov, gostovanj..."

Prijavi se in postani vojak SV

The remote server returned an error: (400) Bad Request.