Protioklepna četa 72. brigade

Poslanstvo:

V okviru Rodovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske deluje tudi Protioklepna četa, ki s protioklepnim bojem uničujeje sovražnikova oklepna vozila in druge pomembnejše cilje z namenom varovanja in delovanja lastnih enot. Prav tako pa tudi usposablja pripadnike SV za pridobitev vojaško evidenčne dolžnosti operater protioklepnih sistemov.

Sistemi tretje generacije

Upravljajo z zelo naprednimi in dragimi sistemi, zato je njihovo usposabljanje zelo zahtevno, stalno in strokovno. Vse se seveda začne v učilnicah in na simulatorjih, kjer teoretično spoznavajo delovanje sistemov, višek in zaključek usposabljanja pa je uporaba sistemov na bojišču, kjer se pokaže, kako uspešno so osvojili potrebna znanja za izvajanje vseh nalog, ki jih ima pripadnik protioklepne čete.

Oborožitev in oprema

PORS Spike MR/LR

Sistem Spike je samostojen, prenosen, elektrooptični protioklepni raketni sistem tretje generacije s sistemom za avtomatsko sledenje in veliko verjetnostjo zadevanja tarče. Odlikuje ga visoka oklepna prebojnost. Sistem Spike se uporablja za uničevanje nasprotnikovih oklepnih vozil do oddaljenosti 4000 m tako podnevi kot ponoči in ob zmanjšani vidljivosti. Sistem omogoča tudi boj proti helikopterjem in izbranim točkovnim ciljem. S sistemom upravljajo trije pripadniki. Zasnovan je za uporabo v pehotnih enotah, lahko pa se vgradi tudi v različna vozila in helikopterje.

 

Tehnični podatki:

Premer rakete 107 mm
Dolžina rakete 1050 mm, 1140 mm (skupaj z lansirno cevjo)
Masa rakete 10,5 kg, 13,3 kg (skupaj z lansirno cevjo)
Masa sistema 26,6 kg
Učinkovit doseg 200-4000 m

 

Protioklepna četa 72. BR
Vojašnica Murska Sobota
Kopališka 4, 9000 Murska Sobota
T: 02 531 34 11 
F: 02 524 14 90
The remote server returned an error: (400) Bad Request.