Športna enota

Začetki Športne enote Slovenske vojske segajo v leto 1991. Takrat se je porodila ideja, da bi se v četi vojaške policije zaposlilo nekaj vrhunskih športnikov, ki se ukvarjajo z “vojaškimi” športi (streljanje, biatlon, judo).
ako so se takrat zaposlili strelec Rajmond Debevec, biatlonca Jure in Uroš Velepec, lokostrelec Samo Medved ter še nekateri drugi, vodil pa jih je Janez Vodičar. Zaradi vedno večjih želja vrhunskih športnikov po zaposlitvi je bila leta 1996 ustanovljena Športna šola. Konec leta 1996 je bilo v Športni šoli zaposlenih že dvajset športnikov, med njimi alpske smučarke Urška Hrovat, Katja Koren in Mojca Suhadolc, plavalca Nataša Kejžar in Jure Bučar, atletinja Helena Javornik idr.

Leta 2004 se iz Športne šole formira Športna enota.

Osem nosilcev olimpijskih odličij

Strelec Rajmond Debevec, judoistki Urška Žolnir in Lucija Polavder, atlet Primož Kozmus, tekačica na smučeh Petra Majdič, biatlonka Teja Gregorin, judoistka Ana Velenšek in veslač Peter Kauzer.
Številni športniki niso več pripadniki Športne enote oziroma Slovenske vojske, njihovi rezultati in uspehi pa ostajajo za vedno zapisani in cenjeni.

Naloge športne enote

  • zaposlovanje športnikov in trenerjev,
  • promocija Slovenske vojske, 
  • vključevanje športnikov v proces usposabljanja Slovenske vojske,
  • pomoč pri izvedbi preverjanja gibalnih sposobnosti,
  • priprava in organizacija srečanja športnikov, zaposlenih v Športni enoti.

Prednosti zaposlitve v ŠPE

Poleg zaposlitve ter socialne varnosti Slovenska vojska pomaga športnikom pri nakupu športne opreme, jim zagotavlja čim boljše materialne pogoje za izvedbo treningov in priprav, nudi periodne in specialne zdravniške preglede ter omogoča športnikom (v okviru športnih reprezentanc) razne mednarodne izmenjave in izobraževanja. Po končani športni karieri lahko športnik nadaljuje svojo poklicno kariero v Slovenski vojski.

Športne reprezentance Slovenske vojske

Mednarodna tekmovanja CISM-a so regionalna vojaška tekmovanja in svetovna vojaška prvenstva. Regionalnih tekmovanj se udeležujejo člani posameznih reprezentanc SV skladno s številom mest, ki jih določa razpis. Svetovnih vojaških prvenstev se udeležujejo le najboljši tekmovalci, to so tisti, ki so sposobni doseči uvrstitev v prvo polovico nastopajočih v svoji kategoriji oz. med reprezentancami, če gre za ekipno tekmovanje. Vrhunski športniki, zaposleni v Športni enoti SV, ki so člani športnih reprezentanc SV, se poleg načrtovanih priprav in tekmovanj v SV še dodatno vključujejo v delo SV in sicer kot strokovni izvajalci pri usposabljanjih pripadnikov stalne sestave v posameznih športih. Člani reprezentanc so športniki, zaposleni v Športni enoti SV, ter drugi pripadniki SV, ki dosegajo zahtevane cilje.

Športniki, ki so zaposleni v Športni enoti, tekmujejo v 27 športnih panogah: alpinizem, alpsko smučanje, atletika, badminton, biatlon, boks, deskanje na snegu, gimnastika, gorsko kolesarstvo, jadranje, judo, kajak-kanu, kickboks, kolesarstvo, lokostrelstvo, motokros, namizni tenis, padalstvo, plavanje, smučarski tek, speedway, strelstvo, športno plezanje, teakwondo, tenis, triatlon in veslanje.

Športna enota
Vojašnica Edvarda Peperka
Leskoškova 7, 1110 Ljubljana - Moste
T: 01 585 60 91
F: 01 585 6095
E-mail: sv.spe@mors.si

 

The remote server returned an error: (400) Bad Request.