Pomoč ob naravnih nesrečah

V primeru večjih naravnih nesreč, ki zajamejo velik del države in povzročijo veliko škode in gorja prebivalcem na prizadetih področjih, se v odpravljanje posledic vključi tudi Slovenska vojska.
Pomoč pripadnikov Slovenske vojske je še kako dobrodošla, saj s svojo tehniko in opremo lahko delujejo na lokacijah, kjer je dostop otežen in je opustošenje največje.
Hvaležnost prebivalcev na prizadetih območjih je še toliko večja, ker pomoč pride v trenutku, ko jo najbolj potrebujejo.
Zagotovo takšni dogodki utrjujejo zaupanje prebivalcev v slovenskega vojaka in Slovensko vojsko.

Aleš Hojs, takratni minister za obrambo ob poplavah leta 2012:
"Mislim, da je prav, da se ob naravnih nesrečah aktivira tudi Slovenska vojska. To ljudje pravzaprav pričakujejo. Danes je na terenu več kot 500 vojakov, kjer bodo ostali, dokler se posledice vsaj v večji meri ne odpravijo"

Operacija 'ŽLED 2014'

Slovenska vojska je več dni sodelovala pri odpravljanju posledic ledene ujme. Na približno 40 različnih lokacijah je bilo vsak dan več kot 550 pripadnikov SV, ki so čistili daljnovode, urejali ceste in odpirali poti do neprehodnih naselij. Pri tem so si pomagali s skoraj 70 terenskimi in tovornimi vozili več kot 40 bojnimi vozili, avtodvigalom ter drugimi delovnimi stroji in orodji. V aktivnosti so bili vključeni tudi helikopterji SV, in sicer za potrebe oskrbe oddajnikov in medicinske evakuacije. V manj kot sedmih dneh je v odpravi posledic ledene ujme sodelovalo več kot 1700 pripadnikov Slovenske vojske.
Pripadniki Logistične brigade Slovenske vojske so prebivalcem Jezerskega z oklepnimi vozili Valuk vozili potrebno opremo, razvažali hrano, agregate, gorivo in prevažali ljudi na ogroženo območje ter z njega. V vsakem Valuku so bili vedno prisotni voznik, njegov pomočnik ter dva gasilca. V Preddvoru in Postojni so bili v pripravljenosti tudi lahka oklepna vozila Vojaške zdravstvene enote s posadko (MEDEVAC) in civilnimi osebami iz zdravstvenih domov.

Spopad z naraslimi vodami 2014

Narava je ponovno pokazala vso svojo moč in nepredvidljivost in se kruto poigrala s prebivalci, ki živijo ob Planinskem jezeru, saj se je vodostaj jezera neprestano zviševal in ogrožal številne domačije.
Slovenska vojska je zato takoj prihitela na pomoč in skupaj s pripadniki civilne zaščite, gasilci in številnimi prostovoljci pomagala pri reševanju domačij, živali in druge lastnine prebivalcev.
Pripadniki 1. brigade Slovenske vojske so tako skupaj z domačini polnili vreče s peskom, gradili protipoplavne nasipe, dovažali pitno vodo, spremljali spremembe razmer na ogroženem področju, pomagali so pri gradnji obvoznih cestnih odsekov...

Aljaž Molk, Laze:
"Če ne bi imeli Slovenske vojske, bi bilo pol manj narejenega, fantje so 'ta glavni', so pridni..."

Jože Pogorelc, Planina pri Rakeku:
"Z vodo se borimo že več kot en teden. Na pomoč nam je prišla tudi Slovenska vojska, česar smo zelo veseli. Fantje so pripravljeni pomagati, tako da se je kar nekaj naredilo."

The remote server returned an error: (400) Bad Request.