Maruša Štangar - judoistka

"Sodelovanje s Slovensko vojsko mi veliko pomeni. Po eni strani mi zaposlitev v športni enoti SV omogoča, da se posvetim športni karieri na vrhunskem nivoju, po drugi strani mi sodelovanje pomeni ponos, da sem lahko del Slovenske vojske.

Primarni cilj so OI v Tokiju 2020, za katere so kvalifikacine že v polnem teku. Čeprav je še celo leto kvalifikacijskih tekmovanj pred mano, sem na olimpiski lestvici na dobrem mestu za uvrstitev, moji cilji so pa višji od “le” uvrstitve. V letošnjem letu bo vrhunec sezone SP konec avgusta v Tokiju, poleg tega pa imam v progrmu številne tekme svetovne turneje s kvalifikacijskimi točkami za OI. Ob treniranju tudi redno študiram Živilstvo in prehrano na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in nameravam naslednje leto diplomirati ter se nato vpisati tudi naprej na magistrski študij."

Največji uspehi:

  • 3. mesto, Evropske igre, Minsk (Belorusija) 2019
  • 3. mesto Masters Guangzhou (Kitajska) 2018
  • 7. mesto člansko SP Baku (Azerbajdžan) 2018
  • 1. mesto Grand Prix Tbilisi (Gruzija) 2018
  • 7. mesto člansko EP Tel Aviv (Izrael) 2018
  • 2. (Abu Dhabi 2015) in 3. (Zagreb 2017) mesto mladinsko SP

O judu:

Judo je borilni šport, ki izvira z Japonske. Prvotno je namenjen samoobrambi s preusmerjanjem nasprotnikove sile v svojo korist, ne vključuje nikakršnih udarcev. Oblečeno imamo kimono, ki jo zavežemo s pasom. Barvni pasovi so šolski, črni pa mojstrski. Judo obsega borbo stoje in v parterju. Na članskih tekmovanjih borba traja 4 minute, če se borba ne odloči v rednem delu, sledi zlata točka oz. podaljšek do prve ocene. Zmaga se lahko z metom, končnim prijemom, vzvodom ali davljenjem. Borba se predčasno zaključi, če pride do ipona, ki ga lahko dosežemo z metom na hrbet, 20 sekund držanja končnega prijema ali s predajo nasprotnika (vzvodi, davljenja). Za različne negativne akcije dobimo kazen. Tri kazni pomenijo nasprotnikovo zmago.

Judo je postal olimpijski šport leta 1972. Danes je razširjen po celem svetu, kar dokazuje veliko število nastopajočih držav na svetovnem prvenstvu, ki presega 120.  Slovenija kljub majhnosti sega v sam vrh in judo je zagotovo eden od najuspešnejših slovenskih športov.

The remote server returned an error: (400) Bad Request.