Gorsko kolesarstvo

Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa izven urejenih poti, po navadi po gozdnih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladanje kolesa. V mnogih pogledih je gorsko kolesarstvo bolj podobno teku čez drn in strn, kot cestnemu kolesarjenju. Ker se gorsko kolesarjenje pogosto dogaja v divjini daleč od civilizacije, je med gorskimi kolesarji močno razvita etika samopreživetja, saj mora kolesar, da ne obtiči brez pomoči, obvladati popravilo kolesa, kar daje temu načinu športa pridih pustolovščine. Gorski kolesarji se pogosto združujejo v društvih, poleg tega so skupinske vožnje pogosta oblika druženja, predvsem na daljših poteh.

Gorsko kolesarjenje kot tekmovalni šport:

Gorski kolesar mora obvladovati vse osnovne tehnike vožnje, od spusta do vožnje po ravnini in v klanec. Biti mora dobro telesno in psihično pripravljen. Tekmovanja se odvijajo na krožni progi, s štartom in ciljem na istem mestu.  Proga, na kateri vozijo tekmovalci, je zelo raznolika, od prečkanja vode, asfaltnih cest, makadamskih poti, travnikov, korenin, skal in drugih naravnih ovir. Tekmovanja potekajo v vseh vremenskih razmerah.

 

Kros

Kros je olimpijska disciplina gorskega kolesarstva. Posamezna dirka članic traja približno uro in pol, trasa je krožna, kar pomeni 5 ali 6 krogov, od katerih je vsak dolg od 4 do 6km. Z gorskim kolesom premagujemo umetne in naravne ovire in določeno višinsko razliko. Štart je skupinski, zmagovalka pa je tista, ki prva prečka ciljno črto.

The remote server returned an error: (400) Bad Request.