O plavanju

Plavanje je bazicni sport, v katerem tekmujejo plavalci iz več kot 200 držav. V plavanju so štiri discipline, in sicer prosta tehnika, hrbtna tehnika, prsna in delfin tehnika. Olimpijske discipline so 100m in 200m v vsaki tehniki, v prosti tehniki pa so še 400m in 1500m. Če si dober v vseh tehnikah, se običajno odločis tudi za disciplini 200m in 400m mešano. 

Najpomembnejša stvar v plavanju je tehnika. Zato se je zelo pomembno naučiti prave tehnike v zgodnjih letih plavanja, da lahko potem samo nadgrajuješ s pridobivanjem na moči, vzdržljivosti in pljučni kapaciteti.
Plavanje je individualni šport zato je bistvenega pomena trenirati tudi s psihičnega vidika predvsem v krajših disciplinah kjer napake niso dovoljene. Krajše discipline v plavanju zahtevajo veliko več moči in eksplozivnosti (discipline do 100m) zato je zelo pomebno vključiti v program veliko fitnesa s tem je manj plavanja na treningih. Daljše discipline zahtevajo veliko več vzdržljivosti in manj mišične mase.

Daljinsko plavanje je dokaj mlada disciplina. Plava se lahko v morju, jezeru, reki ali posebnih kanalih. Tekmovalne razdalje so 5, 10 ali 25 kilometrov, olimpijska disciplina pa je samo 10 kilometrska razdalja.  Posebnost tekmovanja je ta, da vsi plavalci, ki jih je na največjih tekmah tudi čez 50, startajo hkrati in plavajo z ramo ob rami. Večkrat pride zaradi tega do kontakta, ki se kaznuje z rumenim oziroma rdečim kartonom. Pri daljinskem plavanju ima lahko vsak plavalec svojega trenerja, ki stoji na pomolu in s pomočjo palice plavalcu med plavanjem poda kozarec pijače. 

The remote server returned an error: (400) Bad Request.