Maja Vidmar

"V čast mi je, da sem pripadnica ŠPE in sem vesela, da se sedaj lahko s športnim plezanjem ukvarjam res profesionalno, saj se lahko treningom in tekmam posvetim 100 %. Športniki lahko naredimo s svojim imenom in podobo, ki se pojavljata povsod po svetu, dobro promocijo za Slovenijo in Slovensko vojsko.
Načrti za prihodnost so zelo jasni, ostati v samem svetovnem vrhu."

Največji uspehi:

  • 1. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala-težavnost, 2007,
  • 3. mesto, svetovno prvenstvo, Xining 2009, Aviles 2007,
  • 5. mesto, svetovno prvenstvo-težavnost, Gijon 2014,  
  • 1. mesto, svetovne vojaške zimske igre, Aosta 2010,
  • 1. mesto, svetovne igre, Koashing 2009,
  • 13 x 1. mesto na tekmah za svetovni pokal (od tega 1 x Master). 

Kaj je športno plezanje?

Športno plezanje se je najprej razvilo kot smer alpinizma, šele kasneje se je izoblikovalo v samostojno športno panogo. Plezanje, ki je nekdaj veljalo za izjemno nevarno dejavnost, je z razvojem v športno plezanje postalo zelo popularno. Glavni vzrok je v tem, da je športno plezanje z razvojem opreme postalo relativno varna dejavnost.
Plezanje poteka v naravnih plezališčih ali umetnih stenah. Plezališča so navadno nizke lahko dostopne nekrušljive stene, včasih tudi samo balvani (nizki skalni bloki). Umetne stene so nizke (bolder stene), kjer se ne uporablja vrvi ali visoke, kjer veljajo ista pravila kot v plezališču.
Pleza se po plezalnih smereh. Plezalna smer je navidezno določen pas v steni, kjer poteka vzpon plezalca. Smeri so zavarovane z varovalnimi klini (svedrovci), ki služijo varovanju, obenem pa nakazujejo približen potek smeri. Dolžine smeri so različne, od nekaj metrov, po navadi pol raztežaja (35 m), lahko pa tudi več raztežajev. Smer opremi opremljevalec smeri, ki namesti varovalne kline in sidrišče. Smer navadno tudi prvi prepleza, poimenuje ter predlaga oceno težavnosti.

The remote server returned an error: (400) Bad Request.